torsdag 29 november 2007

Palermo Hollywood

Det går några järnvägar genom Palermo, en av dem skiljer Viejo, min del av Palermo, från Palermo Hollywood som är en liknade stadsdel. Tittar man på en karta över bara de centrala delarna av Buenos Aires är det en väldigt liten avgränsad del vilket säger en del om storleken på Buenos Aires. Palermo Viejo omfattar drygt hundra kvarter, avgränsade av Avenyerna Santa Fe, Scalabrini Ortiz och Cordoba och järnvägen. Palermo Hollywood som fått sitt namn av att de gamla husen, loften och magasinerna är väldigt popis bland Argentinas teve- och filmbolag omfattar ett sextiotal kvarter, de flesta med låg gamla stenhus mer eller mindre orginellt renoverade och ombyggda. Längs järnvägen finns ett ingemansland med några små marknader och förfallna ruinartade stationsområden som nu i rasande takt genomgår ett urbant förnyelseprojekt inklusive två nya höghus.

Området sett från Palermo Hollywood.

Palermos järnvägstation behöver all renovering den kan få.

Abasto II

I Abasto finns inte bara kläder och tyghandlare utan också närbesläktade verksamheter. Fyra kvarter av Lavalle (parallellgatan till Av. Corrientes), L upptas av butiker som tillverkar och säljer provdockor.

onsdag 28 november 2007

Av. Corrientes

Av. Corrientes som början nere i downtown är en av de roligaste kulturgatorna fylld med teatrar och stora bokhandlare som ofta har öppet framemot midnatt på helgerna. Corrientes leder fram till bland annat Abasto där klädaffärerna ocg tyghandlarna ta över.

Teatrar och bokhandlare längs Corrientes.

Fler teatrar.

Buenos Aires är långt ifrån alltid vackert, men väldigt sällan tråkigt. Corrientes nära Abasto.

Studier

Spanskastudierna tar väldigt mycket tid just nu så det har inte blivit så mycket tid för bloggandet. Jag läser spanska på en språkskola inne i centrum, några kvarter i från Av. Corrientes. En liten klass med en student från vardera Australien, Japan, USA och Tyskland.

Utsikt från skolans takterrass.

måndag 26 november 2007

Street food

Buenos Aires är billigt, men det är en väldigt billig variant av Europa och inte ett u-land där allt känns gratis. En normal vällagad lunch går på 15-20 pesos, vilket förstås är billigt men ändå är lite dyrt om man skall vara här tre månader på en rätt begränsad budget. Utbudet av billig street food är inte speciellt stort, men det går att hitta riktigt billiga luncher om man inte orkar laga mat själv varje dag.

Empanadas (fyllda degknyten) är klassisk snabbmat i latinamerika, ofta som här med kyckling (pollo) och kött (carne) men min lokala fiskhandlare gör fantastiska empanadas med lax och klippfisk i.

De enklaste grillställerna, ofta bara ett hål i väggen, erbjuder ofta utsökt mat, här åt jag två matiga chorizo med bröd och tillbehör och en flaska öl för sex pesos totalt.

söndag 25 november 2007

Plaza Italia

Jag bor två kvarter från Plaza Italia som ligger längs Av. Santa Fe. En rätt livlig plats och viktig busshållplats. På andra sidan torget börjar Palermos stora parkområden. I synnerhet på helgen är det fullt med barnfamiljer på väg till Buenos Aires zoo.
Plaza Italia

Lördagsträngsel utanför Buenos Aires zoo.

Mittremsan på Av. Santa Fe förvandlas till marknad på helgerna.

lördag 24 november 2007

Puerto Mandero

Den gamla hamnen Puerto Mandero är renoverad till en glans den aldrig haft förrut. De gamla hamnmagasinen är ombyggda till lyxiga kontor och restauranger och mellan dem och staden reser sig kontorskrapor från åttio- och nittiotalen och utanför, mellan den gamla hamnen och det ekologiska reservatet (se äldre inlägg), reser sig nya bostadshus och ett nytt hiltonhotell.

De nyaste höghusen längst ut speglar sig i de nya fönsterna till lyxrestaurangerna i de gamla hamnmagasinen. Vem sa något om en postindustriell värld?

Delar av city sett från Puerto Mandero.

Downtown

Buenos Aires bevarar i stort sett det gamla gatunätet i centrum, vilket gör att många gator är väldigt trånga. I slutet av 1800-talet började staden förändrats kraftigt och en enorm tillväxt inleddes som under ett halvt sekel (1880-1930) skapade enorma rikedomar. Utvecklingen tog fart framförallt efter att Buenos Aires ställning som huvudstad fastställdes 1880 efter en rätt dramatisk historia av inbördes strider mellan Buenos Aires och resten av landet. För den snabbt växande ekonomiska stormakten räckte inte kolonialtidens arkitektur utan man köpte över de bästa arkitekterna från Frankrike. En rad avenyer drogs fram genom centrum, från Plaza De Mayo drogs tre pampiga Avenyer fram. Den äldsta och vackraste av dem är Av. de Mayo som förbinder Plaza de Mayo med Plaza Congresso. Den som någon gång vandrat längs den vackra Andrassy ut i Budapest vet ungefär vad det handlar om, fast här är det ännu större, högre och pampiga. Och kontinentens äldsta tunnelbana är förstås nedgrävd under gatan här precis som i Budapest.

Av. de Mayo.

Av. de Mayo.

Den första tunnelbanestationen på södra halvklotet, på Av. de Mayo.

Snart jul

På Pacific Gallery, den snofsigaste gallerian i stan har julskyltningen redan början. Ungefär samma varor som på NK, bara priset som är en tredje/fjärdedel.

fredag 23 november 2007

Middag

I Argentina kan man få fantastiskt kött till ett lågt pris. Det beror delvis på kött är prisreglerat och det är för en svensk otroligt billigt. Man hittar nästan allt kött för 10-12 pesos per kilo. Prissättningen på argentinska restauranger skiljer sig också från Europa, här är ofta pastarätterna lika dyra eller dyrare än kötträtterna eftersom de kräver mera jobb och ibland dyrare ingridienser. Men när man som köttälskade svensk har kommit över att man kan få entrecote och oxfile till löjeväckande priser och börjar botanisera i menyerna och butikernas diskar hittar man ännu roligare köttbitar som dessutom är billigare, de bitar som oftast är godast på grillen är enklare och tuffare bitar, en perfekt grillad flankstek eller den här styckningen (kallad Asado marcado especial novillit av min lokala handlare) som var helt underbar grillad i min grillpanna. Antagligen en variant av utskurna revbensspjäll

torsdag 22 november 2007

Urmakarnas gata

Libertad (mellan Av. De Mayo och Av. Santa fe, parallellgatan till Av. 9 de Julio)är en rolig gata nere i centrum där i stortsett varenda lokal är en urmakare/klockaffär eller smyckesaffär. Mitt på den gatan ligger också Plaza Lavalle, ett av de vackraste torgen där bland annat Colonteatern ligger.

Shopping

Det börjar bli riktigt varmt här på dagarna, även om det är relativt svalt på nätterna men solen värmer på bra. Jag var ute och shoppade lite sommarkläder igår och upptäckte att ett 3-4 kvarter av Av. Cordoba i stort bestod av bara märkes-outlets.

onsdag 21 november 2007

Rugby

För den som inte är rugbyfantast kanske denna rätt roliga reklam utanför ett köpcentrum i Palermo behöver en förklaring. Argentina är numera inte bara en stor fotbollsnation, utan också världens tredje bästa rugbynation med ett färskt vm-brons. Trots det är Argentina det enda laget i världstoppen som inte deltar i någon regelbunden turnering, som Six Nations i Europa eller Tri-nations mellan Sydafrika, New Zealand och Australien. Det pågår olika kampanjer för att få med Argentina i Tri-nations, Nike annonskampanj med tre argentinska landslagsspelare Agustin Pichot, Juan Martin Hernandez och Ignacio Corleto iklädda New Zealands svarta färg stödjer kampanjerna för att få med Argentina i Tri-nations. Till saken hör att är ett stort tyskt klädesföretag som sponsar Argentinas landslag, inte Nike.

tisdag 20 november 2007

Abasto

Abasto är ett häftigt område på andra sidan Av. Cordoba räknat från Palermo. Området är ett av de judiska områderna i Buenos Aires och också ett centrum för tangomusiken. Den mest kända av alla tangoartister Carlos Gardell levde här och flera av barerna från hans tid finns bevarande. Området rymmer även ett stort antal judiska instutitioner, synagogor och skolor. Här finns också den gamla Abastomarknaden som fram till åttiotalet var Buenos Aires centrala fruktmarknad, på nittiontalet byggdes den om till shoppingcentrum. Byggnaden har en enorm volym, och sidotakvalven rymmer bland annat ett nöjesfält och ett (sic!) parisehjul. Här finns också McDonalds enda kosherrestaurang utanför Israel.

Här hängde Carlos Gardell

Abastomarknaden.

Sopor

I Palermo har vi inga soprum, istället lägger vi (eller snarare våra portvakter) ut soporna på gatorna varje kväll. De samlas sen upp av sophämtare som går runt med vagnar och samlar ihop kvarterets sopor som sedan hämtas upp av moderna sopbilar. Systemet funkar, det är aldrig några sopor kvar på morgonen.


Subte

Det enda effektiva sätt att förflytta sig i en stad av Buenos Aires storlek är förstås med tunnelbanan, som kallas Subte här. Jag bor precis vid linje D som förbinder de stora och välmående bostadsområderna i Belgrano, Palermo och Recoleta med centrum. Linje D går i stort sett under Av. Santa Fe och dess förlängning hela vägen (förrutom nere i centrum) och på informationsskyltarna kan man se alla gator som linjen (och Av. Santa Fe) korsar och stationerna är döpta efter de korsande gatorna. Det anges också stationens gatunummer på den gata som linjen går under, exempelvis Av. Santa Fe 4100 på Plaza Italia. Och eftersom att Buenos Aires har en väldigt regelbunden stadsplan med 100x100 meter stora kvarter är det enkelt att se avståndet mellan stationerna och gatorna.

Så här folktomt är det bara en tidig söndagsmorgon.

Den som skall besöka min gata Gurruchaga kan enkelt se att den ligger 100 meter från Plaza Italia och 300 meter från Scalabrini Ortiz.

söndag 18 november 2007

Paranádeltat

Paranádeltat där Tigre ligger är stort, det sträcker sig nästan 320 km in i landet. Det består av tusentals öar och växer hela tiden ut i River Plata pågrund av allt sediment som floderna för med sig. Det bor nästan 4000 människor i det väglösa landet, de flesta kring Tigre. Flodarmarna trafikeras av framförallt gamla mahoganybåtar som sköter persontransporterna, jag åkte med på en.

Hus är rätt billigt i deltat och omsättningen stor när nyblivna optimistiska husägare inser vad det kostar i underhåll att hålla sådana här hus och bryggor i skick i ett delta som översvämmas några gånger per år och där det strömmande vattnet ständigt tär på stränderna och bryggorna.

En av båtarna som sköter leveranserna av mat och förnödenheter i det väglösa landet.

Tigre II

Den stora sporten i Tigre är rodd, det finns en osannolik mängd pampiga roddklubbar och gott om roddare på vattnet. Det engelska inflytandet märks också i att flera av klubbnamnen är på engelska istället för på spanska, vilket är ovanligt i Argentina.

Buenos Aires roddklubb.

Italienska kanotklubbens två palats.

Regattaklubben.

Argentinas roddklubb.

Tigre

Idag letade jag mig för första gången utanför Buenos Aires och upp till Tigre, ett litet samhälle norr om Buenos Aires centrum som ligger i det stora deltaområdet där Paranafloden och flera mindre floder flyter ut i Rio Plata. Det enklaste sättet att ta sig dit är med tåg från Buenos Aires, tåget kostar 0.8 pesos (ungefär det dubbla i svenska kronor). Man kan också göra som jag att byta halvvägs och ta en restaurerad gammal kustjärnväg Trende la Costa som följer havet och går igenom väldigt vackra områden, vid de underbara engelska järnvägsstationerna från förra sekelskiftet finns det flera utomhusmarknader. Tigre är en liten men mycket elegant ort med engelsk och fransk arkitektur. Den genomkorsar av några av floderna i deltat. Stället känns väldigt avkopplande och rofyllt, extremt långt ifrån alla problem i Sydamerika.

lördag 17 november 2007

Min lägenhet

Fick ett trevligt men uppfodrande mail från min mor idag som efterlyste lite mera information om mitt privata liv här och om min lägenhet. Här kommer iaf ett foto på min lägenhet taget från balkongen. På måndag börjar min spanskakurs. Under den första veckan har jag ägnat rätt mycket tid åt mina studier i Sverige och åt att lära känna Buenos Aires. Allt har gått extremt smidigt här nere, lägenheten är väldigt fräsh och allt fungerar perfekt i den. Till min förvåning visade sig att städning ingår, jag hade gärna städat själv men nu kommer en dam varje vecka och ägnar fyra timmar åt att pedantiskt städa min enrummare. Hon är förövrigt väldigt trevlig och försökte lära mig lite spanska (hon blev inte mindre trevlig när hon upptäckte en bok av Borges bland mina böcker). Häromdagen var min hyresvärd förbi med en trådlöst router och installerade internet här. Internettätheten i kvarteren verkar rätt hög, min dator hittade 13 olika trådlösa nätverk i lägenheten.

fredag 16 november 2007

Av. T Achával Rodriquez

Buenos Aires växer ständigt ut i floden, i stort sett hela hamnområdet och delar av staden är ny mark. På kolonialtiden utgjorde Av. del Libertador gränsen mot vattnet. Längs den och dess fortsättning ligger bland annat Casa Rosada och nationalbiblioteket (som ligger på platsen för ett äldre palats). I stort sett allt på fotot från biblioteket var under vatten tidigare. Utanför den gamla hamnen Puerto Mandero som nu renoverats finns ett stort ekologiskt reservat med små sjöar och växlighet. Mellan Puerto Mandero och reservatet finns ett nytt höghuskluster och den vackra Av. T Achával Rodriquez som fungerar som ett vardagsrum med höga träd, kiosker som erbjuder kolgrillat kött och korvar och utsikt över reservatet och de nybyggda skyskraporna.

Av. T Achával Rodriquez

Av. T Achával Rodriquez

Buenos Aires skyline


torsdag 15 november 2007

Sydamerikas Paris

Ibland påminner Buenos Aires verkligen om Paris.
Franska hus och en demostration, kan det bli mer genuint? (nära Plaza de Mayo)

San Telmo

Av. de Mayo

Vårgrönska


Buenos Aires är insvept i en härlig frisk vårgrönska nu. Foto från Plaza Sanmartin

Av. 9 de Julio


Världens bredaste gatan, Av. 9 de Julio.

Argentina

Vad händer annars i Argentina då, den tillträdande presidenten Cristina Fernandez de Kirchner har presenterat sin regering. Den största överraskningen var den nya unga finansministern Martin Lousteau som uppträder som Tony Blair och ser ut som en korsning mellan Blair och Hugh Grant. Har vi en sydamerikansk Blair pågång? Glöm inte var ni läste det först. Han är idag chef för Argentinas näst största bank. Han kommer få den otacksamma uppgiften att lugna oron för den växande inflationen och övertyga omvärlden om att den kraftiga återhämtningen under de senaste 5 åren kommer att fortsätta. Annars når relationerna med Uruguay, Finland och Iran nya bottennivåer. Uruguay har öppnat ett mycket omstritt pappersbruk på gränsen mot Argentina i det känsliga deltaområdet, bruket drivs av ett finländsk företag. De gamla vännerna Argentina och Uruguay som delar sin historia och kultur har krigat på alla tänkbara diplomatiska och juridiska vägar om projektet. Iran har begärt betydande delar av Argentinas högre jurister utelämnade för fientlig verksamhet mot Iran efter att Argentina har efterlyst misstänkta för terrordåden i Buenos Aires 1994.
Presidentpalatset Casa Rosada

Kallt

Riktigt kallt i kväll, ned mot 10 grader. Vilket inte dämpade stämningen på denna rullade partybuss/båt/delfin.

onsdag 14 november 2007